Leuk Kidz Blog

De Leukste Blog voor Kinderen

Rechthoekige trampolines: alles wat je erover moet weten

De allereerste rechthoekige trampoline was gemaakt van materiaal die op een vuilnisbelt, door George Nissen werd gevonden. Nissen reisde samen met een paar vrienden af naar verschillende kermissen en circussen met de trampoline gemaakt van stoffen doeken en metalen poten. De vorm van de rechthoekige trampoline is tegenwoordig dan wel vergelijkbaar,maar nu komen er meer onderdelen bij kijken om de kwaliteit en veiligheid van de trampoline te waarborgen.

Frame

Ten eerste is een frame een belangrijk onderdeel in de veiligheid van een trampoline. Het frame in een trampoline is het onderstel, met andere woorden het onderste gedeelte van een trampoline. Om een frame goed te kunnen noemen moet de buisdikte van een frame variëren van 1,6 tot 3 millimeter. Het is daarbovenop ook belangrijk dat het frame roestvrij is. Dit komt doordat het frame door roestplekken de stevigheid, en hierdoor dus ook de veiligheid begint te verliezen.

Veren

Ten tweede, zijn lange veren goed om de kracht van de sprongen beter op te vangen. Als veren korter zijn, is het namelijk moeilijker om echt goed te springen. Kortere veren in een trampoline zouden zelfs tot gekneusde enkels kunnen leiden. Kortom, hoe langer de veren, hoe beter én veiliger het maken van de sprongen op een rechthoekige trampoline zijn.

Trampolinerand

Ten derde is er de trampolinerand, deze wordt meestal over de veren heen vastgemaakt. De trampolinerand is nodig omdat, het ervoor zorgt dat je niet op de veren gaat staan als je per ongeluk te ver naar de rand springt. Dit voorkomt net zoals de veren, ook weer pijnlijke voeten. Voor de trampolinerand geldt dan ook, hoe dikkeren hoe breder  de trampolinerand, hoe beter je wordt beschermd tijdens het springen. Alhoewel.de trampolineranden in verschillende kleuren zijn te verkrijgen is en blijft de blauwe trampolinerand het populairste.

Veiligheidsnet en springmat

De laatste twee onderdelen van een veilige rechthoekige trampoline zijn het veiligheidsnet en springmat. Was een veiligheidsnet vroeger niet verplicht, leveren nu steeds meer verkopers bij een trampoline een net. Bij een rechthoekige trampoline op poten is een veiligheidsnet zeker een vereiste om te voorkomen dat mensen niet van de trampoline af kunnen vallen. Bij een springmat is het een vereiste  dat wanneer er gaatjes in de springmat komen, de mat snel wordt vervangen. Ook het is het af te randen om met schoenen of dieren op een springmat te springen. Dit vanwege de scherpe klauwen die sommige huisdieren kunnen hebben. Tot slot, kun je een springmat beschermen door er een trampolinehoes overheen te leggen.

Doe hier eens wat inspiratie op voor rechthoekige trampolines.