Leuk Kidz Blog

De Leukste Blog voor Kinderen

Wasbare luiers wassen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Wasbare luiers wassen. Hoe werkt dat eigenlijk?
Luiers zijn niet het leukste onderdeel van een baby. Na gebruik gooi je ze het liefst zo snel mogelijk weg. Die vlieger gaat met wasbare luiers natuurlijk niet op. Veel ouders kiezen daarom toch maar voor wegwerpluiers, ondanks dat dit veel slechter voor het milieu is en ook nog eens duurder op de lange termijn. Erg zonde, want luiers wassen valt in de praktijk reuze mee. In dit artikel laten we zien hoe eenvoudig wasbare luiers wassen is.

Stap 1: voorwassen

Bij het wassen van wasbare luiers maken we gebruik van een voorwasprogramma op 40 graden. Stop de wasbare luiers in de trommel, Doe er een hoeveelheid wasmiddel voor lichtbevuilde was bij – hoeveel dit is, vind je op de verpakking – en start het programma. Zet een klokje en kom na afloop terug voor de hoofdwas.

Stap 2: hoofdwasprogramma

Na de voorwas zijn de luiers goed schoongespoeld. Open je de trommel en vul het wasmiddel bij met een hoeveelheid voor sterk verontreinigde was. Kies een katoenprogramma op 60 graden Celsius, dit is genoeg om alle bacteriën te doden en eventuele vlekken eruit te krijgen. Vermijd de eco-stand, want dit programma is te kort

Stap 3: drogen

Na het hoofdwasprogramma hang je de luiers bij voorkeur aan de waslijn. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, maar ook voor de luiers. En, hoewel er niets mis is met het gebruik van een droger als het buiten te koud of te nat is, gaat dit wel ten koste van de levensduur van de levensduur van de luiers.

Een kind kan de was doen

Zoals je ziet, valt het wassen van wasbare luiers reuze mee. Het is niet vies, ingewikkeld of tijdrovend. En alles bij elkaar kost het je niet meer dan een half uurtje werk. Niet veel meer dan een normale was dus. Stap dus ook over en help zowel het milieu als je portemonnee een handje! Nog een artikel lezen? Achter de link vind je een overzicht van onze baby blogs